Ornithologisch verslag waarneming van Zeearenden (Haliaeetus Albicilla) te Polen.

Voor het eerst sinds mensenheugenis begon in 2006 een paartje zeearenden te broeden in Nederland, nl. in de Oostvaardersplassen en al snel volgden er meer. In 2022 broeden er 30 paar zeearenden en zijn er meer dan 100 jongen uitgevlogen. Al die jongen zwerven een paar jaar rond voordat ze een eigen territorium vinden en met een partner tot broeden overgaan.

Veel jonge zeearenden zijn  in het nest geringd, ook met kleurringen. Zodat zij ook met een telescoop of lange telelens zijn te fotograferen en de ringen kunnen worden afgelezen.

Door de vele ringmeldingen weten wij dat de Nederlandse juvenilen uitzwerven naar Noord-Frankrijk, Belgiƫ, Duitsland, Denemarken, Zuid Engeland en dan weer terugkomen naar Nederland.

Dat de jongen ook Polen bezoeken is niet bekend. Daarom hebben wij 10,11,12 januari 2023, 3 dagen lang zeearenden gespot in een vogelhut nabij Warschau (75 kilometer ten westen van Warschau).

Totaal hebben wij 12 zeearenden gezien: 10 juvenilen en 2 adulten. Een van de 12 werd gefotografeerd met ring Black PP23 en dat was een Poolse juveniel van 2022, geringd op nest, ca. 90 kilometer van de observatiehut.

Aanbevolen wordt om deze observatie jaarlijks plaats te laten vinden.

Close Menu